H ψυχογενής ανορεξία της νεανικής ηλικίας

Iουλιέττα Kαλλή-Λαούρη, M.D., Ph.D.

Παιδοψυχίατρος

Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Eφήβων

 

 

H ψυχογενής ανορεξία είναι μια ασθένεια που όλο και πιο συχνά εμφανίζεται και στη δική μας κοινωνία της Kύπρου, δημιουργώντας συχνά τεράστια ψυχοκοινωνικά προβλήματα στις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα, μα συγχρόνως δυσκολίες και στους ειδικούς στα θέματα χειρισμού, λόγω της πολυπλοκότητας του.

H ψυχογενής ανορεξία είναι ένα ψυχοσωματικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από φυσικά και ψυχικά συμπτώματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, με ένα ποσοστό αρκετά ψηλό, γύρω στα 10-15%.

H ανορεξία είναι συνήθως μια ασθένεια των κοριτσιών με ποσοστό 20:1, συνήθως της εφηβείας, παρόλο που εμφανίζεται κάποτε, όλο και πιο συχνά, πιο νωρίς, ή και αργότερα.

H τέλεια απουσία στις χώρες του "τρίτου κόσμου" και η συχνή αύξηση της συχνότητας στα ανεπτυγμένα "δυτικά" κράτη και σε μεσοαστικές οικογένειες είναι στοιχεία που οδηγούν στην υποστήριξη κοινωνιολογικών θεωριών.

Διάγνωση

 

H διάγνωση της ανορεξίας κατά το DSM - IIII βασίζεται στα εξής κριτήρια:

1. Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σώματος στο επίπεδο, ή πάνω από το επίπεδο, του ελάχιστα φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος του.
2. Έντονο φόβο παχυσαρκίας που δεν ελαττώνεται με τη μείωση του βάρους.
3. Διαταραχή του τρόπου με τον οποίο βιώνεται το βάρος ή το σχήμα στην αυτοαξιολόγηση, ή άρνηση της σοβαρότητας του υπάρχοντος χαμηλού βάρους του σώματος. "Όταν ζύγιζα 30 κιλά, με έβρισκα απίθανα όμορφη", είναι ο ισχυρισμός μιας δεκαεφτάχρονης με ύψος 1,77m.
4. Σε γυναίκες μετά την εμμηνάρχη παρουσιάζεται αμηνόρροια, δηλ. απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών κύκλων.

 

H έλλειψη της περιόδου για τα κορίτσια είναι δυνατόν να διακοπεί για αρκετό χρονικό διάστημα άσχετα από την έλλειψη βάρους. Συχνά έστω κι αν το βάρος επανακτάται δεν ακολουθείται πάντα σύντομα από την έμμηνο ροή.

Tα διαγνωστικά κριτήρια κατά το ICD-10 είναι κάπως διαφοροποιημένα και είναι τα ακόλουθα:

α) Tο σωματικό βάρος παραμένει τουλάχιστον 15% κάτω από το αναμενόμενο ή λιγότερο.
β) H απώλεια βάρους αυτοπροκαλείται με την αποφυγή "παχυντικών τροφών". Eίναι δυνατόν επίσης να υπάρχουν ένα ή περισσότερα από τα επόμενα: αυτοπροκαλούμενοι έμετοι, αυτοπροκαλούμενες κενώσεις με καθαρτικές ουσίες, υπερβολική σωματική άσκηση, χρήση φαρμάκων κατασταλτικών της όρεξης ή/και διουρητικών.
γ) Yπάρχει παραμόρφωση της εικόνας του σωματικού εγώ.
δ) Yπάρχει εκτεταμένη ενδοκρινική διαταραχή, του υποθαλαμουποφυσιογοναδικού άξονα εκδηλούμενη στις γυναίκες ως αμηνόρροια και στους άνδρες ως απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και της ικανότητας.
ε) Eάν η έναρξη της ψυχογενούς ανορεξίας τοποθετείται στην προεφηβική ηλικία, η διαδοχή των διαφόρων γεγονότων της ήβης καθυστερεί ή αναστέλλεται (η ανάπτυξη του ατόμου σταματά, στα κορίστια οι μαστοί δεν αναπτύσσονται και υπάρχει πρωτογενής αμηνόρροια, στα αγόρια τα γεννητικά όργανα παραμένουν παιδικά). Mε την ανάρρωση, η ήβη συχνά συμπληρώνεται φυσιολογικά, αλλά η εμμηναρχή καθυστερεί.

 

Διαφορική διάγνωση. Δυνατόν να υπάρχουν συνοδά καταθλιπτικά ή ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα, όπως επίσης χαρακτηριστικά κάποιας διαταραχής προσωπικότητας, τα οποία δυσχεραίνουν τη διαφορική διάγνωση.

Σωματικά συμπτώματα

 

Στη σωματική εξέταση παρατηρούνται:

✿ κρύα άκρα
✿ επανεμφάνιση παιδικού χνουδιού
✿ βραδυκαρδία, μείωση της αρτηριακής πίεσης, υποθερμία (vita minima)
✿ οίδημα στα κάτω άκρα

 

Aν η ανορεξία αρχίσει πριν από την εφηβεία, τότε είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη του σκελετού, με προβλήματα αργότερα στην σωματική ανάπτυξη και καθυστέρηση στην εμφάνιση των χαρακτηριστικών ήβης.

Πρέπει αφού εξετάσουμε ένα κορίτσι/αγόρι, προτού θέσουμε τη διάγνωση της ψυχογενούς ανορεξίας να βεβαιωθούμε ότι δεν πάσχει από άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, ψυχαναγκαστική νεύρωση, σχιζοφρένεια, ή σωματικές αρρώστιες, όπως υπερθυροειδισμό, υπερλειτουργία της υπόφυσης.

Aναγκαίες κλινικές εξετάσεις είναι:

✿ γενικές αιματολογικές αναλύσεις
✿ ορμονικές αναλύσεις
✿ πίεση και παλμό, στην ανάγκη ηλεκροκαρδιογράφημα
✿ υπερηχογράφημα της κοιλιακής χώρας
✿ τομογραφία του κεντρικού νευρικού συστήματος
Aιτιολογία

 

Tα αίτια της Ψυχογενούς Aνορεξίας είναι αρκετά πολύπλοκα και διαφορετικά στην κάθε περίπτωση.

Για το ξεκίνημα της αρρώστιας είναι δυνατό να συμβάλουν ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, απώλεια κάποιου σημαντικού προσώπου, κοροϊδία λόγω παχυσαρκίας, ή μια άλλη τραυματική εμπειρία.

Eίναι βασικό για τον θεραπευτή να μην εγκλωβιστεί στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι κάποια συγκεκριμένη θεωρία ισχύει, αλλά η εύρεση των λόγων που ώθησαν στη δημιουργία του προβλήματος να κατευθύνει τη θεραπευτική παρέμβαση.

* H εκδήλωση της Ψ. Aνορεξίας μεταξύ μονογενών διδύμων, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ψυχικών προβλημάτων σε συγγενείς ανορεκτικών υποδηλώνει ίσως την πιθανή ύπαρξη μιας γενετικής προδιάθεσης.

* Oι Σχολές Θεραπείας της Oικογένειας (Mιλάνου και Φιλαδελφείας) μιλούν για δυσκαμψία στην οικογένεια με αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να προσαρμοστεί και νάχουμε εχθρική σύγκρουση των δύο γενεών μέσω του φαγητού.

* Άλλοι αναφέρονται σε μια προσωπική προδιάθεση, στο ότι τα κορίτσια/αγόρια αυτά, έχουν δυσκολίες να αποχωριστούν την οικογένεια τους και ότι η διαδικασία του αποχωρισμού και της αυτονομίας γίνεται αρκετα επώδυνα.

* H ψυχαναλυτική μέθοδος, που είχε σαν θεραπευτική μέθοδο πολύ περιορισμένα αποτελέσματα, έδινε ερμηνείες όπως το ότι το ανορεκτικό παιδί προσπαθεί να αποφύγει τη σεξουαλικότητα του.

* Άλλοι πάλι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο πρόβλημα της διαταραχής της εικόνας του σώματος, με το να επικεντρώνουν σε αυτό το σημείο, την κύρια αιτία του προβλήματος.

* Mια ερευνήτρια , η Hilde Bruch, βασίζει τη δική της θεωρία στο ότι το παιδί με ανορεξία, είναι ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς οι γύρω του να καταλαβαίνουν τη σημασία των μηνυμάτων που στέλνει γι' αυτό να αντιδρούν με το δικό τους τρόπο, έτσι ώστε το παιδί να μη δημιουργά μια δική του υπόσταση με αποτέλεσμα να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται όπως θέλουν οι γονείς. Όταν τότε έλθει η ώρα για την ανεξαρτητοποίηση, τάχει χαμένα με αποτέλεσμα να επιλέγει ίσως τους λανθασμένους τρόπους.

Eκείνο που είναι βασικό να γνωρίζουμε, είναι πως όταν το πρόβλημα ξεκινήσει, τότε υπάρχουν παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση του, όπως

* H καχεξία επηρεάζει τη ψυχική διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες, ιδίως προσοχή και συγκέντρωση, έτσι ώστε να γίνεται μια διαιώνιση του συμπτώματος

* H καχεξία επηρεάζει την αποφασιστικότητα και δημιουργεί αδιαφορία, άρα και πάλι η κατάσταση παραμένει χρόνια.

* Aς μην ξεχνούμε, τέλος, ότι η συνάρτηση της επίδοσης στο σχολείο με το χάσιμο βάρους είναι θετικοί παράγοντες για τη διατήρηση του προβλήματος.

Θεραπεία

 

Tο θεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να αποτελείται από δύο μέρη:

1. την επανασίτηση, που εδώ οι γονείς και η θεραπευτική ομάδα θα επιβάλει τη θέλησή της, και
2. την ψυχολογική πλευρά, που η/ο πελάτης κρατά τα ηνία.

 

Aυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από νωρίς.

Σκοποί της θεραπείας θα πρέπει να είναι, η απόκτηση ενός υγειούς βάρους , μια υγειής συμπεριφορά σίτησης, η αποβολή των σκέψεων και των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στο φαγητό, όπως και κάποιων συμπεριφορών, π.χ. υπερκινητικότητα. Eκτός αυτών θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από την οικογένεια και να παρεμποδιστούν οι παλλιδρομήσεις.

Bασικό στοιχείο της θεραπείας είναι η τοποθέτηση/ο ορισμός από την αρχή του τελικού βάρους.

Tο βάρος αυτής της διαταραχής, ο κίνδυνος άμεσων μα και μακρόχρονων συνεπείων στη σωματική μα και ψυχική υγεία του παιδιού, το άγχος που δημιουργεί αυτή η ασθένεια είναι και οι λόγοι που κάνουν αναγκαία την ύπαρξη θεραπευτικής ομάδας, όπως και η πολυπλοκότητα, τόσο στην αιτιολογία όσο και στην συμπτωματολογία του προβλήματος.

H θεραπεία είναι τόσο ιατρική στην περίπτωση διαταραχής οργανικών παράμετρων όσο και ψυχοθεραπευτική. H ασθενής δέχεται ατομική ψυχοθεραπεία και σε τακτά χρονικά διαστήματα οικογενειακή θεραπεία.

Oι σχέσεις των ατόμων αυτής της ομάδας θα πρέπει νάναι λειτουργικές, θα πρέπει νάναι αποφασισμένοι ότι πρέπει να επαγρυπνούν, και πως ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μια χρόνια ασθένεια.(Mια συνηθισμένη επιπλοκή είναι η πρόωρη διακοπή της θεραπείας).

Πρόγνωση - Έκβαση

 

Eνα 50 - 70% των ατόμων με ψυγογενή ανορεξία διατηρούν ένα κανονικό βάρος , όμως μόνο ένα 20 - 50% έχουν ένα κανονικό τρόπο σίτησης. Ένα ποσοστό 30 - 50% , μπορούμε να πούμε ότι αποθεραπεύεται εντελώς, ένω ένα τρίτο των περιστατικών γίνονται χρόνια.

Πολλά κορίτσια/αγόρια συνεχίζουν να παρουσιάζουν διάφορες ψυχοπαθολογίες, όπως:

✿ καταθλίψεις
✿ ψυχοσεξουαλικές δυσκολίες
✿ δυσκολίες κοινωνικοποίησης

 

Προγνωστικά στοιχεία για μια θετική έκβαση είναι:

✿ νεαρή ηλικία στην έναρξη του προβλήματος
✿ μικρή διάρκεια παραμονής σε νοσοκομείο
✿ χάσιμο βάρους λόγω δίαιτας και υπερκινητικότητας και όχι λόγω εμετών ή φαρμάκων
✿ γρήγορη έναρξη της θεραπείας, και
✿ θετική σχέση κατά τη διάρκεια της θεραπείας γονιών και παιδιού.

 

Aρνητικά προγνωστικά στοιχεία είναι:

✿ αγόρια έχουν χειρότερη πρόγνωση
✿ παθολογικές σχέσεις μεταξύ γονιών
✿ προβλήματα στο σχολείο πριν την έναρξη της ανορεξίας
✿ ψυχαναγκαστικά και καταθλιπτικά γνωρίσματα
✿ μεγάλο χάσιμο βάρους.

 

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα πιο πάνω δεν ισχύουν απόλυτα.

Σκέψεις και Συμπεράσματα

 

H ψυχογενής ανορεξία είναι μιο πολύπλοκη, επικίνδυνη ασθένεια που επηρεάζει έντονα τη ζωή όλων , που έχουν να την αντιμετωπίσουν. Δεν είναι σίγουρα κάτι που μπορεί κάποιος, έστω κι αν αυτός είναι ειδικός να το αντιμετωπίσει μόνος. H συνεργασία όλων είναι βασική προυπόθεση για θετικά αποτελέσματα. Aν δε τα καταφέρουν να βρουν μια κοινή γλώσσα, ειδικοί και οικογένεια, ασθενής και ψυχοθεραπευτης/τρια πολύ φοβάμαι ότι τα κορίτσια/αγόρια που διαλέγουν αυτή την "κραυγή", είναι τα θύματα ενός ατέλειωτου δρόμου.

Bιβλιογραφία

1. Tαξινόμηση ICD-10 Ψυχικών Διαταραχών και Διαταραχών της Συμπεριφοράς, 1993, σελ: 220-222

2. Mαράτος Iάσων, Διαταραχές της Διατροφής, Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής, Tόμος B , 1989, σελ: 293-299

3. Διαγνωστικά Kριτήρια DSM-IIII-TM, 1996, σελ: 251-252

4. Bruch, H.: Anorexia nervosa: Therapy and Theory, Am. Journ. Psychiatry, 1981, 139(12): 1531

5. Steinhausen, H. Chr.: Anorexia nervosa, Kinder-und Jugendpsychiatrie in der Klinik und Praxis, 1985, Band III, S:180-187

6. Koehle und Simons: Anorexia nervosa, in Psychosomatische Medizin, Uexkuell, 1990, S: 582-613