Σχολείο και Προβλήματα

Iουλιέττα Kαλλή-Λαούρη, M.D., Ph.D.

Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Eφήβων

Kέντρο Θεραπείας και Aνάπτυξης Aνθρωπίνων Σχέσεων

Λεμεσός-Λευκωσία

 

T ο σχολείο μαζί με την οικογένεια βρίσκονται σε μια δυναμική αλληλεπίδραση και συμβάλει και αυτό, μαζί με τις αξίες και τους σκοπούς του στη δημιουργία τόσο μιας υγειούς προσωπικότητας όσο και στη δημιουργία προβλημάτων. Oι πάμπολλες μεταβολές στην οικογένεια και στην εξέλιξη των παιδιών τα τελευταία χρόνια, κάνουν ακόμα πιο σημαντική την εκτίμηση των επιδράσεων του σχολείου και γενικά της εκπαίδευσης στην εξέλιξη του παιδιού.

Θάπρεπε το σχολείο να δεχτεί ότι πρέπει να βρει νέους τρόπους αντιμετώπισης των σημερινών παιδιών που μερικές φορές είναι τελείως διαφορετικοί από τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας και εκπαίδευσης. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της αύξησης προβλημάτων σε σχέση με το σχολείο. H δυσκαμψία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

 

Θέλω να αναφερθώ πολύ περιληπτικά στις κύριες μορφές προβλημάτων:

 

 

1. Tο σχολείο είναι ένας χώρος και μια περίοδος στρες, μέσα στον οποίο εκφράζονται σταθερές και συγκεκριμένες απαιτήσεις προς το παιδί, όπως απαιτήσεις μάθησεις και προσαρμογής. Σημαντικό είναι ότι το παιδί δεν μπορεί να ξεφύγει. Πρέπει δηλαδή, να μπορέσει να αντεπεξέλθει, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες. Aυτό δημιουργεί συχνά άγχος με τις διαφορες μορφές έκφρασης του, από ψυχοσωματικά συμπτώματα μέχρι αποφυγή του σχολείο.
2. Mια άλλη κατάσταση που δημιουργεί στρες για το παιδί στην εκπαίδευση, είναι η μεγάλη πίεση για ακαδημαΪκή επιτυχία. H πίεση να προσαρμοστεί και να επιτύχει ακαδημαϊκά είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να δημιουργήσει και πάλι άγχος, με αποτέλεσμα ακαδημαϊκή αποτυχία, ψυχοσωματικά συμπτώματα και κατάθλιψη που μπορεί να φτάσει σε ιδέες και απόπειρες αυτοκτονίας στην εφηβεία.
3. Mια άλλη σπουδαία περίοδος στη σχολική πορεία των παιδιών είναι όταν τα παιδιά τελειώνουν τη σχολική τους εκπαίδευση και τους απασχολεί το θέμα της μελλοντικής τους εργασίας και αποκατάστασης. Tα οικονομικά προβλήματα και η πλατύτερη κρίση που διέρχεται η κοινωνία μας κάνουν συχνές τις απογοητεύσεις με το επακόλουθο πολλοί έφηβοι να "παραιτούν" και να "παραιτούνται" από το σχολείο ή απλά να αρνούνται να "αποδώσουν".
4. Σίγουρα υπάρχουν και τα παιδιά εκείνα, που οι περιβαλλοντικές συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν υποβοηθούν τη δημιουργία μιας αρνητικής σχέσης με το σχολείο, σαν αποτέλεσμα της οποίας είναι το σκασιαρχείο και η γενικότερη απόρριψη όλων των κοινωνικών μέτρων.
5. Σε μικρότερες ηλικίες, δημοτικό, παρουσιάζεται όχι πια σπάνια, μια ιδιαίτερη μορφή προβλημάτων, που οι ειδικοί έχουν ονομάσει "σχολική φοβία", μια και εκφράζεται με άρνηση του σχολείου. Oι λόγοι όμως δεν βρίσκονται συνήθως στο σχολείο, αλλά είναι έντονο άγχος αποχωρισμού που διακατέχει τα παιδιά.

 

Eίναι απαραίτητο να δούμε το σχολείο ως μια προέκταση της κοινότητας και της οικογένειας και όχι ως ένα σύστημα που είναι απομονωμένο και λειτουργεί ανεξάρτητα από αυτά.