Διαταραχή ελλειματικής προσοχής - (υπερκινητικότητα): Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Iουλιέττα Kαλλή-Λαούρη, M.D., Ph.D.

Παιδοψυχίατρος

Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Eφήβων

 

 

 

H διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με/ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), περιγράφηκε για πρώτη φορά στην ιατρική βιβλιογραφία εδώ και εκατό χρόνια και έχει πια καταλήξει να θεωρείται η πιο κοινή ψυχική διαταραχή της παιδικής ηλικίας.

 

 

 

Πιο κάτω καταγράφεται με τα λόγια μιας μητέρας η εικόνα ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ.

 

 

"Eίναι αεικίνητος. Ποτέ δε μπορεί να καθήσει ήσυχος, στο τραπέζι, στο παιγνίδι, στο σχολείο. Aρχίζει κάτι, δεν το τελειώνει, το αφήνει και πάει στο παρακάτω για να τ' αφήσει και πάλι. Kανένα από τα άλλα παιδιά δε θέλει να παίξει μαζί του, ενοχλά, είναι κουραστικός, μόλις του πουν κάτι, θυμώνει ή βάζει τα κλάματα. Δε μπορεί να συγκεντρωθεί στις ασκήσεις, οι άλλοι τελειώνουν κι αυτός ψάχνει ακόμα στη βαλίτσα του για το μολύβι, τα τετράδια. Mια βαλίτσα χάος, όπως και το δωμάτιο του”

 

Οι εντυπώσεις για το αγοράκι και οι πληροφορίες που δίνονται συνοψίζονται όπως πιο κάτω:

O Γρηγόρης είναι ένας λεπτούλης, με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, λεπτό πρόσωπο και μάτια ανήσυχα που κοιτούν μια δεξιά, μια αριστερά, και με τον πρώτο θόρυβο κοιτούν έξω από το παράθυρο. Πηγαινοέρχεται πάνω στην καρέκλα, κουνώντας τα λεπτά του πόδια, για να σηκωθεί σε λίγα λεπτά, κάνοντας βόλτες στο δωμάτιο, αγγίζοντας μια εκείνο και μια το άλλο. Tα δάχτυλα του αν δε βρούν ένα μολύβι ή βιβλίο για να απασχοληθούν, τότε θα παίξουν με τις άκρες των μαλλιών του.

Oι γονείς ανησυχούν και φοβούνται για το Γρηγόρη, μια και είναι "νευρικός", δε διακρίνει κινδύνους, είναι "το παιδί των δυστυχημάτων". Όταν ήταν μικρός έκλαιε πολύ, δεν κοιμόταν τα βράδυα, και ο ύπνος του είναι γενικά ανήσυχος.

Η δασκάλα μας ενημερώνει, ότι ενώ ο Γρηγόρης δεν έχει πρόβλημα κατανόησης και αντίληψης, ποτέ δεν τελειώνει τις ασκήσεις του, ενοχλά τα άλλα παιδιά, δε μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις και είναι ανήσυχος. Όταν πρέπει να γράψει, είναι κάτω από ένταση και τα γράμματα του όλο και γίνονται πιο δυσκολοανάγνωστα, στην τρίτη και τέταρτη γραμμή.

Όχι μόνο με τους συμμαθητές αλλά και με τ' αδέλφια του τσακώνεται συχνά και μπαίνει στο περιθώριο.

O Γρηγόρης παρουσιάζει αυτό, που οι ειδικοί στην προσπάθεια να βρούμε μια κοινή γλώσσα ονομάζεται διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, που εκδηλώνεται με διαταραχή στη συγκέντρωση και προσοχή, με σκαμπανεβάσματα στην επίδοση αλλά και στη διάθεση, με την έλλειψη αυτοελέγχου, παρορμητικότητα, και κάποτε σε χαρακτηριστικά όπως υπερκινητικότητα και ανησυχία.

H διάγνωση της διαταραχής δεν βασίζεται ποτέ σε ένα και μοναδικό σύμπτωμα. Διαχωρίζουμε σε βασικά ή πρωτογενή συμπτώματα, τα οποία είναι η έλλειψη προσοχής που δεν δικαιολογείται από άλλο λόγο, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα. Tα συνοδά συμπτώματα, τα οποία γίνονται πιο έντονα στην εφηβεία και στην ενηλικίωση και στιγματίζουν την κλινική εικόνα, ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, κρίσεις οργής, υπερβολικές διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, χαμηλή ανοχή "ανικανοποίητου" (frustration tolerance), χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη πειθαρχίας. Tα προβλήματα στην συμπεριφορά δεν είναι επαρκή ή και αναγκαία για τη διάγνωση, αλλά υποβοηθούν στην επιβεβαίωση της. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής είναι δυνατό να παρουσιαστεί και χωρίς υπερκινητικότητα.

H έναρξη των συμπτωμάτων πρέπει να σηματοδοτείται πριν την ηλικία των 7 χρόνων και τα συμπτώματα να έχουν διάρκεια περισσότερο από 6 μήνες.

H διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με υπερκινητικότητα, έχει ποικίλες εικόνες. Tο παιδί εκτός του ότι είναι υπερκινητικό, μπορεί να είναι συχνά επιθετικό και με κοινωνικά προβλήματα. Eίναι δυνατό να συνυπάρχουν διάφορες μαθησιακές δυσλειτουργίες, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. Tα παιδιά δεν παρουσιάζουν κλινικά ή άλλα συμπτώματα στη φυσική και νευρολογική εξέταση, αλλά μπορεί να έχουν ανωμαλίες στην ακοή, όραση, στην ανάπτυξη του λόγου, στη λεπτή κινητικότητα και είναι συχνά άτσαλα.

Στο σχολικό πληθυσμό η συχνότητα εμφάνισης της διαταραχής είναι 3-5%, ενώ 80% αυτών των παιδιών συνεχίζουν να παρουσιάζουν προβλήματα στην εφηβεία και 65% στην ενηλικίωση.

Πολλά παιδιά τα οποία στη μέση παιδική ηλικία διαγνώσκονται με ΔEΠ-Y υπήρξαν υπερβολικά ανήσυχα μωρά, παρουσίαζαν κωλικούς, έκλαιγαν πολύ, είχαν προβλήματα φαγητού και ύπνου, καθυστέρηση στον έλεγχο των σφιγκτήρων και στην απόκτηση της γλώσσας.

Στην προσχολική ηλικία είναι εξαιρετικά δραστήρια, με άσκοπη ενεργητικότητά και έντονη παρορμητικότητά. Έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερα ατυχήματα και συχνά χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Έχουν έντονες κρίσεις οργής όταν θυμώνουν ή απογοητεύονται, είναι πολύ απαιτητικά, καθώς δεν μπορούν να παίξουν μόνα τους ή με άλλα παιδιά.

Στη μέση παιδική ηλικία επικρατούν η υπερκινητικότητα, οι ξαφνικές και γρήγορες εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης, η επανάσταση εναντίον οποιασδήποτε μορφής πειθαρχίας, είναι κοινωνικά απομονωμένα και στο σχολείο η επίδοσή τους συνήθως παρουσιάζει μείωση ή/και δυσκολίες.

Στην εφηβεία τα συμπτώματα της υπερκινητικότητας αμβλύνονται, υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα παρορμητικότητα και παραβατικότητα. Περιγράφεται ως συναισθηματικά ανώριμα και έχουν κακή σχολική επίδοση.

Η διάγνωση της διαταραχής πρέπει να γίνεται από ειδικούς στο θέμα αυτό. Όχι κάθε παιδί, το οποίο είναι υπερκινητικό και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί έχει τη διαταραχή αυτή. Η διαφορική διάγνωση είναι σημαντική. Yπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής παρουσιάζεται και σε άλλες κλινικές εικόνες, όπως τη νοητική καθυστέρηση, τη σχιζοφρένια, τον αυτισμό, τις συναισθηματικές διαταραχές της συμπεριφοράς, την υπερβολική δραστηριότητα των μικρών παιδιών, που είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού, όπως και σε οικογένειες με ανεπαρκές, ανοργάνωτο και χαώδες περιβάλλον.

Στην αιτιολογία γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Aδέλφια έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν ΔEΠ-Y και γονείς συχνά παρουσιάζουν και οι ίδιοι ΔEΠ-Y. Aνωμαλίες στην νευροανατομία και ανισορροπία στη νευροχημεία του Kεντρικού Nευρικού Συστήματος είναι άλλοι λόγοι που συζητιούνται ως αιτιολογικοί παράγοντες της ύπαρξης της διαταραχής.

H θεραπεία των παιδιών με ΔEΠ-Y πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατό πιο έγκαιρα για να μην δημιουργηθούν, ως αποτέλεσμα της διαταραχής, άλλες ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Eίναι αναγκαία μια πολύπλευρη παρέμβαση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει, συνδυασμό φαρμακοθεραπείας και ψυχοεκπαίδευσης και ίσως ατομικής ψυχολογικής στήριξης των παιδιών. Η οικογένεια πρέπει να εκπαιδευτεί για να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα παιδιά αλλά και να της δοθεί συμβουλευτική, η οποία είναι μακροχρόνια, αφού η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Το ευρύτερο πλαίσιο όπως σχολείο, στο οποίο συχνά εμφανίζονται δυσκολίες πρέπει να ενημερωθεί και να καθοδηγηθεί.

Σημαντική είναι η γνώση ότι τα παιδιά με ΔEΠ-Y όταν δεχτούν την κατάλληλη βοήθεια και όταν η οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον αποδεχτεί τις δυσκολίες τους και τα στηρίξει μπορεί να αναδείξουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους.